Ioniko Panepistimio

ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ

Όλη η Ανθρωπότητα, θεωρεί την Ελληνική Φιλοσοφία, σαν αποκρυπτογράφηση του ανθρώπινου μεγαλείου. Το ταξίδι στην εξέλιξη, στα μυστικά, στους εκφραστές στις αντιθέσεις και στη διδακτική αυτού του θησαυρού κάνει το μάθημα της Φιλοσοφίας μαγικό… Ποτέ δεν έγινε τόσο “ορατό“ το αφανές, όσο το μετουσίωσαν, οι Έλληνες Φιλόσοφοι και κατέκτησαν “κορυφές” στα βάθη της εσωτερικής εξέλιξης της πνευματικής υπόστασης του Ανθρώπου. Η σύγχρονη Φιλοσοφία, περνά μεσ´ απ´ τη διάρκεια της πορείας της, στην επιβεβαίωση της Ελληνικής πηγής της, για να βεβαιώνεται ο αμύθητος πλούτος της, απέναντι στην απόλυτη φτώχεια, για άτομα και κοινωνίες, που την αγνοούν… Ναι..!!! Η Φιλοσοφία σε όλες τις μορφές της διδάσκεται. Δεν είναι πολύπλοκη και ακατανόητη… Είναι μητέρα της σκέψης, οδηγός της Πράξης, αρωγός της κατανόησης… Στο Σχολείο μόνο την αγγίξαμε… στο ΙΩΝΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ θα την κατακτήσουμε…

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ - ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΜΟΡΦΕΣ

Η Ιστορία δεν είναι μία αφήγηση του Παρελθόντος. Ιδιαίτερα η Ελληνική Ιστορία είναι μία αδιάλειπτη κύηση του εμβρύου “Ανθρωπότητα”, που γεννάται στους αιώνες, χωρίς, να αναγεννάτε αν λησμονεί, τις πηγές των αξιακών στοιχείων, που βεβαιώνουν τη συνέχεια των κοινωνικών γεγονότων.
Η Ελληνική Ιστορία είναι ένα πρότυπο!!!
Είναι το αιώνιο οδοιπορικό της πιο Πολιτισμένης Κοινωνίας, που ήδη η διαιώνιση των πράξεων της υπέγραφε, σαν Επιστήμη, σαν Δημοκρατία, σαν Τέχνη, σαν Πανανθρώπινος οδηγός Ζωής και Εξέλιξης…
Τη μαθαίνουμε μελετώντας και την απολαμβάνουμε σαν ακροατές, όταν αυτή παρουσιάζεται σαν μάθημα, ελεύθερο, απροκατάληπτό και ως προς την τεκμηρίωση αντικειμενικό!

ΔΡΑΜΑ

Η υπέρτατη Τέχνη του Θεάτρου, γεννήθηκε στην Αρχαία Ελλάδα, κορυφώθηκε στην Αρχαία Ελλάδα, για να δώσει τους πιο χυμώδεις καρπούς, εντυπωσιασμού, προβληματισμού, συμβουλευτικής και κατανόησης στους αιώνες χωρίς, να προσδιορίζεται η ανάλωση της, για τους πολλούς επόμενους αιώνες… Η τραγωδία, η κωμωδία η τέχνη του λόγου, η θεατρική μουσική, η φωτισμένη διάλογοι, οι αντιθέσεις, οι συνθέσεις, οι μορφές της πλοκής δεν είναι απλά ένα περιεχόμενο μαθήματος… είναι ίσως η πιο γοητευτική επιστήμη… Το δράμα διδάσκεται!!! Η άγνοια του, ίσως, είναι ασυγχώρητη…

ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ

Κάθε λαός κρύβει κάποια μυστικά. Συχνά, αυτό τον ρόλο τον έχει και ο ίδιος. Η πορεία, μίας Κοινωνίας, περιέχει το για τους άλλους ανεξήγητο. Τα μυστικά του Ελληνισμού, είναι, μεγάλα καλά κρυμμένα και μαγικά στην αποκάλυψη τους. Προκαλούν εκθαμβωτικές εικόνες και επιφωνήματα ενθουσιασμού όταν αποκαλύπτονται από ειδικές μελέτες και γίνονται διδακτέα ύλη κυρίως στους ίδιους τους Έλληνες… Είναι μία μοναδικότητα σαν ύλη, για μοναδικούς αποδέκτες, που έχουν την ευλογία να αγαπούν την αφανή Ελλάδα.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ

Το Νόμπελ, που έχει κατακτήσει η Ελλάδα, είναι πολύ μικρά σε αξία απέναντι στην Ολότητα του έργου, που λέγεται ‘Ελληνική Λογοτεχνία’. Η ίδια η Ιστορία της είναι ένα μοναδικό Λογοτέχνημα… Τα κείμενα, τα παιχνίδια των Ελληνικών λέξεων, η σύνθεση της Ελληνικής γραφής, οι χρυσές πένες των Ελλήνων εργατών της Τέχνης του Λόγου συνθέτουν το χρυσοποίκιλτο υφαντό της προίκας αυτής της κόρης που λέγεται Ελληνική κειμενογραφία και τις ιέρειες των ουρανών και των θαλασσών που λέγεται ‘Ελληνική Ποίηση’.

ΜΟΡΦΕΣ ΕΛΛΗΝΩΝ

Η μεγάλη αγκαλιά της Ελλάδας, χώραγε και χωράει αμέτρητες μορφές σπουδαίων Ελλήνων, που αναγνωρίστηκαν, για τις αρετές τους, τη μοναδικότητά τους και για την προσφορά στους σύγχρονους και στους επόμενους… Στη χώρα, που γεννήθηκε η Επιστήμη, η Δημοκρατία, οι Ολυμπιακοί αγώνες και οι υψηλές Τέχνες, δεν μπορεί να μη θεωρείται μάνα δημιουργού και μεγάλης διαχρονικής αξίας μορφών. Η γνώση γεννιέται απ’ τον παραδειγματισμό, ο χαρακτήρας από τα πρότυπα. Πρέπει να τα γνωρίσουμε… σαν μάθημα και σαν προβληματισμό..

ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΤΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ

Φέρνοντας στο μυαλό μας τη φράση του Ευριπίδη «Όλβιος όστις ιστορίης έσχε μάθησιν» (Είναι ευτυχής όποιος γνωρίζει Ιστορία), δοθείσης της καλπάζουσας και συνάμα ανεξέλεγκτης πολλές φορές τεχνολογικής εξέλιξης και ανάπτυξης, η οποία νομοτελειακά πλέον επηρεάζει την άσκηση της σύγχρονης Ιατρικής, καθίσταται προφανές γιατί η μελέτη της Ιστορίας και Φιλοσοφίας της Ιατρικής, αποτελεί καθοριστικό παράγοντα για την ανάγκη εξισορρόπησης της αλματώδους και συχνά φρενήρους ιατρικής γνώσης, αλλά και ενός βαθύτερου προβληματισμού όσον αφορά το είδος του ιατρού που χρειάζεται η σύγχρονη κοινωνία.

Είναι ευρύτατα γνωστό ότι, γνωρίζοντας το παρελθόν κατανοεί
κάποιος καλύτερα το παρόν, αλλά και σχεδιάζει σωστότερα το μέλλον. Έτσι στις ημέρες μας προκύπτει αδήριτη η αναγκαιότητα επιστροφής περισσότερο προς τις ανθρωπιστικές σπουδές (humanities), κεντρική θέση στις οποίες κατέχει η Ιστορία και Φιλοσοφία της Ιατρικής. Τόσο το γενικό κοινό όσο και οι νέοι ιατροί αφ’ ενός μεν εγκολπώνοντας τα θαυμαστά τεχνολογικά επιτεύγματα της σύγχρονης Ιατρικής, αφ’ ετέρου δε μελετώντας την Ιστορία και τη Φιλοσοφία της Ιατρικής, κατορθώνουν να διατηρήσουν ως αφορμή έμπνευσης, αναστοχασμού, αλλά και δημιουργικής ισορροπίας την επαφή με το παρελθόν, έτσι ώστε οι συχνά φρενήρεις ρυθμοί της τεχνολογίας να μην υπερβαίνουν και καταργούν τους βιοηθικούς προβληματισμούς που ανακύπτουν κατά τη διαχρονική άσκηση της Ιατρικής. Οι ταγοί της ακαδημαϊκής ιατρικής εκπαίδευσης αναγνωρίζουν πλέον την ανάγκη, η υπερεξειδίκευση και η τεχνολογική αποπροσωποποίηση να μη καταστήσουν τον νέο ιατρό απόμακρο παρατηρητή του ραγδαία μεταβαλλόμενου παρόντος, διαταράσσοντας την ιερή σχέση ασθενούς-ιατρού, αλλά εξοπλίζοντάς τον με τα ανάλογα ηθικά αντίβαρα να του δώσουν τη δυνατότητα να εξισορροπήσει ανάμεσα στο νοσταλγικό παρελθόν και το αδιόρατο μέλλον. Η Ιστορία, η Φιλοσοφία και η Ηθική της Ιατρικής, αποτελούν ένα ασφαλές εχέγγυο αναγκαίας συνέχειας αλλά και ποιότητας γνώσης, που δεν εξαντλείται στην πληροφορία και στο κυνήγι του τεχνολογικού θαύματος, αλλά αναβαπτίζεται στον αναστοχασμό και την έμπνευση τόσο από τις επιτυχίες όσο και από τα λάθη του παρελθόντος, στο γοητευτικό ταξείδι της ανθρώπινης περιπέτειας στη χώρα της νόσου, του τραύματος, του πόνου, των φαρμάκων και της θεραπείας…

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΙΑΣΠΟΡΑ

Ο θησαυρός, που λέγεται “ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΙΑΣΠΟΡΑ” Γίνεται μάθημα με ταξινομημένη ύλη, για το έργο Παγκόσμιας αξίας, που έχει προσφέρει στην Ανθρωπότητα η “ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΙΑΣΠΟΡΑ”. Πρόσωπα, Τόποι, Κοινότητες, Έργα και ημέρες της Ελληνικής συμμετοχής και Δημιουργικότητες σ’ όλα τα μέρη του Κόσμου. Η εθνική υπογραφή των Ελλήνων σε κάθε γωνιά του πλανήτη, με όλα τα’ άγνωστα στοιχεία αυτής της αιώνιας προσφοράς.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ

Με τη συμμετοχή της Συμφωνικής Ορχήστρας “ΜΙΚΗ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ” ταξιδεύουμε ονειρικά στην μελοποιημένη ποίηση σύγχρονων Ελλήνων Ποιητών από τις μαγικές νότες του Μίκη. Το έργο του γίνεται μάθημα και το μαθαίνουμε καλά!!! Στις λέξεις, του Ελύτη, του Σεφέρη, του Χριστόδουλου, του Ρίτσου και όλων αυτών που αποτελούν τα γλυπτά του Ελληνικού Ποιητικού θησαυρού, κρύβεται ένα μεγαλείο, μας ανήκει, ας το γνωρίσουμε, για να το κατακτήσουμε…

ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΛΟΓΟΣ

Το χρυσάφι του Νου, που μες’ απ’ τη μαγεία της Ελληνικής Γλώσσας, υπεθησαυρίζει τη Ζωή μας, τα συναισθήματά μας την περηφάνια μας και την αυτοβελτίωση μας. Οι Έλληνες κάνουν τον ‘διαλογισμό’ ‘συλλογισμό’. Μεταδίδουν με τη μοναδική γλώσσα την Ελληνική, τη μελωδία της σκέψης τους… Όπλο τους η Λογοτεχνία, αυτής της Χώρας, που ο Θεός διάλεξε, για δική του.

ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ότι πιο σύγχρονο και διαρκές δείχνει κάθε εποχή από αυτό που ο Αδαμάντιος Κοραής όρισε, σαν ‘Πολιτισμό’ και όπως κάθε τι ‘Πολιτιστικό’ αποκτά ρόλο στις Κοινωνικές Εθνικές και Διεθνείς Σχέσεις. Η Ελλάδα αποτελεί ατέρμονο κρουνό τέτοιων προκλήσεων προς όλους τους Λαούς, που έχουν στοιχεία συναντίληψης με τις Ελληνικές Αξίες και δια των αξιών Δημιουργία. Ένα συναρπαστικό μάθημα, όπως διδάσκεται στα μεγαλύτερα Πανεπιστήμια του Κόσμου και στις σχολές Διπλωματών. Κυρίως ερευνούμε πως ο Λαός του Βουνού και της Θάλασσας διαχειρίζεται τον Πολιτισμό του, σαν στάση Ζωής, αλλά και σαν αιματοροή στην Ελληνική Σκέψη και στη Συνέχεια του από τον 18ο αιώνα π.χ μέχρι σήμερα.

ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ

Όταν μόνο στην Αθήνα ανεβαίνουν κάθε χρόνο 150 παραστάσεις, δεν μπορεί κανένας να υποστηρίξει, ότι αυτή η Χώρα δεν έχει βαθιά ερωτική σχέση με την Τέχνη του Θεάτρου. Το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Πάτρας με τον φερετάλαντο Διευθυντή του, θα μας μυήσει, στη σύγχρονη έκφραση, εφαρμογή και συστηματική γνωριμία της μαγικής αυτής παραστατικής τέχνης. Ένα μάθημα, απόλαυσης πραγματικής, αλλά και δυστυχίας, αν δεν γνωρίζει κάποιος τα μυστικά του.

Η ΓΛΩΣΣΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

Τα άγνωστα δυναμικά της Ελληνικής Γλώσσας. Η αποκρυπτογράφηση του Κώδικα των Ελληνικών γραμμάτων και των αριθμών. Η διασπορά των ριζών των Ελληνικών λέξεων σε άλλες γλώσσες και στις Επιστήμες. Οι έννοιες, οι ερμηνείες, τα σύμβολα των Ελληνικών γραμμάτων στους αιώνες. Η Ελληνική λεξοπλασία και το λεκτικό υπονοούμενο. Γίνονται μάθημα ολ’ αυτά και εξηγούν το ανεξήγητο.

ΟΙ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

Στους Ελληνικούς τόπους γεννήθηκαν οι Επιστήμες. Η σχέση των Ελλήνων με τις Επιστήμες ήταν σχέση γεννητόρων αλλά και συνεχιστών. Διεκδικούν τη θεμελίωση. Τους αξίζει η Συνέχεια. Ας τοις γνωρίσουμε μεσ’ απ’ τους αιώνες και ας τις κατανοήσουμε στη σύγχρονη Ζωή…

Η ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

Η Κοινωνιολογία ανήκει στις κορυφαίες Ανθρωπιστικές Επιστήμες. Στην Ελλάδα οι παρατηρήσεις της γίνονται βασικό αντικείμενο της. Οι συμπεριφορές των Ελληνικών Κοινωνιών. Οι Ιστορικές, Κοινωνικές στιγμές των Ελλήνων αποτελούν μοναδικότητα. Αξίζει η γνώση της, οι επισημάνσεις της και η αποκάλυψη των αφανών της Κοινωνίας στοιχείων.

ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

Μία συγκλονιστική θεώρηση, από ομάδα Ακαδημαϊκών και Ειδικών, για το Μέλλον αυτού του ευλογημένου Λαού. Απόψεις, θεωρίες, έρευνες που συνθέτουν αντικειμενικές προβλέψεις, για τους Έλληνες που έρχονται, για την Ελλάδα, που θα διαχειριστούν. Μαθήματα μεγάλης αξίας για το προκαθορισμό του ‘ΜΕΤΑ’ σύμφωνα με το ‘ΠΡΙΝ’ και το ‘ΤΩΡΑ’.

ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η πορεία του Ελληνισμού μεσ’ από τις αρχές της αντίληψης του με την έννοια, “ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ”. Οι Ιστορικές του στιγμές, σε σχέση με τον υλικό πλούτο της Χώρας. Οι χαμένες ευκαιρίες, η δυναμική των εποχών, οι πτωχεύσεις, οι κρίσεις και η προοπτική του Έθνους. Η Ελληνική άποψη, για την έννοια ¨ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ¨ έχει, ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον, σε σχέση με την πορεία του Ελληνισμού. Οι καταστάσεις, οι εχθροί, τα πολιτεύματα, οι αντίπαλοι, οι φίλοι, ο πλούτος της Γης και οι συνθήκες αποτελούσαν παραμέτρους προορισμού της ¨Οικονομίας¨, με διαφορετικές συνθήκες βάσεων, ανάλογα την εποχή, δείχνει, ότι οι Έλληνες, δεν υπηρέτησαν, όσο οι άλλοι την υλική τους δυναμική και εδώ υπάρχει εμφανώς η κοινωνική τους διαφορετικότητα.

ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΟΤΗΤΑΣ

Ένα πρωτότυπο μάθημα, στηριγμένο σε βάσεις στρατιωτικής στρατηγικής σκέψης. Πως ενέργησαν οι Έλληνες σε όλη τους την πορεία. Πως μπορούμε, να ενεργούμε κι εμείς σήμερα, χωρίς να υποτιμούμε τις επιρροές από τη φύση και την τέχνη. Μία ταξινομημένη, πολύ ενδιαφέρουσα διδασκαλία, για μεθοδολογίες, ατομικών και ευρύτερων αποφάσεων, σε διλήμματα διαχρονικών καταστάσεων. Η Διορατικότητα, σαν ανθρώπινη ιδιότητα, επιβάλλει λειτουργίες και πρακτικές… Είναι διαφορετικό, να τις διαχειρίζεσαι ο ίδιος και διαφορετικό, να τις διαχειρίζεται η άγνοια και η τύχη.